BLOG

Vliegtuigongeluk

Een paar jaar geleden is er een vliegtuig neergestort.
Alle inzittenden, behalve twee vrouwen, kwamen om.

Een jaar na de ramp bezocht ik één van de twee vrouwen en vroeg haar wat het vliegtuigongeluk met haar heeft gedaan.
Ze vertelde me dat haar leven een hel was. Ze had nog elke dag nachtmerries waarbij ze de ramp keer op keer herleefde. “Ik was zo dicht bij de dood! Ik zag lijken, lichaamsdelen. Er was overal vuur, de geur, walgelijk! Het was verschrikkelijk! En elke dag opnieuw herleef ik dit. Ik snap niet dat mij dit heeft moeten overkomen!! Waarom zat ik precies in dat vliegtuig!! Waarom moest Mij dit overkomen? Wat heb ik nou zo verkeerd gedaan in mijn leven, dat ik dit moest meemaken. Ik snap het gewoon niet. En de mensen om me heen begrijpen gewoon niet wat ik doormaak!
Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, had ik net zo goed dood kunnen gaan die dag, want zo voel ik me!

Een dag later bezocht ik de andere vrouw.
Ze vertelde me dat het heel goed met haar ging. Ze was door het oog van de naald gekropen! Elke dag opnieuw word ik wakker en voel ik me zo dankbaar dat ik er nog ben!! Het had net zo goed anders af kunnen lopen, maar ik heb het overleefd!!

Mijn leven is totaal veranderd. Ik maak me niet meer druk over dingen waar ik me voor het ongeluk druk over maakte, waarom zou ik! Ik ben me zo bewust dat ik er over een paar minuten zomaar opeens niet meer kan zijn! Ik doe de dingen waar ik blij van word. Ik ben elke dag blij dat ik er nog ben en ik wil geen seconde meer verdoen met onzin dingen. Elke dag vertel ik de mensen om me heen hoeveel ik van ze houd, hoe graag ik ze zie.
Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, is dat ongeluk een geschenk geweest, want pas daarna ben ik het leven echt gaan waarderen!

Natuurlijk is dit verhaal niet waar. Het is een verhaal wat ik wel eens vertel.
Het verschil tussen beide vrouwen is niet dat de ene vrouw een optimist is en de andere een pessimist.
Het verschil tussen de vrouwen is dat de ene vrouw het voorval heeft losgelaten en is doorgegaan met leven, terwijl de andere vrouw blijft vasthouden aan dat ene moment in haar leven.

Dit is misschien een extreem voorbeeld, maar hoe vaak blijf jij vasthouden aan iets wat is gebeurd?
Hoe lang blijf jij denken en piekeren over iets uit het verleden?
De uitkomst is namelijk niet anders.
Als je blijft vasthouden aan vervelende gebeurtenissen uit het verleden, zet je je leven ‘on hold’.

Pas als je loslaat, kun je verder.