Ervaringen

Ervaring zaterdaglessen 2

Vanaf vorig jaar september volg ik de zaterdaglessen bij Estrella. Wat er sindsdien veranderd is varieert van heel subtiel tot (voor mij) grote dingen.
Zo heb ik recentelijk voor het eerst ervaren hoe het is als het me écht geen bal kan schelen of iemand het met me eens is of niet. Ik zei altijd tegen mezelf, en soms zelfs ook tegen die ander “het maakt mij verder niet uit wat je er van vindt”, maar nu ik het écht ervaren heb weet ik dat dat destijds niet waar was. In alle oprechtheid kunnen zeggen dat zijn/haar mening niet uitmaakte, leverde voor mij zoveel vrijheid op in het gesprek. Ik hoef mijn zinnen niet meer in mijn hoofd 50 keer om te vormen, zodat ze er aardig uit komen.
Wat daardoor wel heel erg veranderde, is de omgang met mijn vriendinnen. Steeds meer werd ik mezelf en steeds beter zag ik afgelopen jaar hoe zij mij in mijn oude maniertjes probeerden te houden. Zo kenden ze mij en zo vonden zij mij het leukst. Het lukte steeds vaker niet meer mee te gaan in hun verhalen of drama, zoals ik dat vroeger deed. In het begin moesten zij (en ik!) hier erg aan wennen, ze reageerden soms bot of afstandelijk waardoor ik onzeker werd. Nu ik heb ervaren dat zij mij nog steeds leuk vinden, misschien zelfs wel leuker dan voor de cursus, kan ik steeds meer mezelf zijn bij hen. Nu help ik ze vaak met vervelende situaties, niet omdat ik graag advies wil geven, maar omdat ze blij zijn met een eerlijke mening of andere invalshoek. En als zij mij in één van mijn oude hokjes proberen te stoppen, prik ik de bubbel direct door!
In het weekend heb ik ook gemerkt hoe erg ik mijn relatie beschadig door vanuit kind dat vroeger dingen gemist heeft, verwachtingen te hebben naar mijn vriend. Als ik me even niet zo leuk, lief en gezellig voelde, moest hij me vertellen dat dat wel zo was, moest hij me knuffelen, praktisch gezien tot het vervelende gevoel bij mij over was. Het maakte mij niet uit of hij daar zelf zin in had. Tijdens het weekend had ik even niemand die me dat vertelde, of me vasthield. Ik moest met mijn eigen emoties dealen en ik heb mezelf getroost! Dit niet meer van hem nodig hebben, heeft mijn beeld van mijn relatie echt (in positieve zin) veranderd.
Een van mijn meest belemmerende smoesjes is/was “dat zal bij mij zo wel niet werken”. Als iemand een ervaring deelde en vertelde dat hij of zij zich sprankelend, bruisend en stromend voelde, haakte ik eigenlijk af. Door de lessen, en in het bijzonder het weekend, ben ik gaan ervaren dat ook ik sprankel van binnen, hoeveel kracht er in mij zit, hoe erg ik niet ben zoals ik dénk dat ik ben.
Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden. Ik ben dankbaar dat ik de lessen heb kunnen volgen, ook al was het niet altijd even leuk. Ook het I.K. weekend was hard werken, maar ik zou het zo weer doen!