Ervaringen

Ervaring zaterdaglessen 1

De zaterdaglessen zijn niet de zoveelste “ hoe verander ik mezelf-cursus “, maar meer een proces waar je in stapt om wezenlijk naar jezelf te gaan kijken. Het is niet een gemakkelijke cursus waarin je dingen leert en dan weet je het: het zijn lessen vol confrontaties, die je zo raken dat oude patronen op een subtiel niveau veranderen.
Ik begon met frisse weerstand aan de cursus: Ik deed het omdat het “goed voor me was” . Maar eigenlijk “wist ik het allemaal al wel… “ en “wilde ik best nog wel wat leren, als ik het zelf maar onder controle kon houden”.
Op zoveel niveau’s voel ik me nu totaal anders: Ik zie aan de ene kant hoe ik me in mijn werk, maar ook naar mijn kinderen en mijn vriendin probeer te handhaven door te domineren en te manipuleren (heel subtiel en aardig verpakt). Ik merk dat door het te zien, zonder er tegen te vechten of het te willen veranderen, het mij verandert. Hoeveel anders voel ik me en werkt het voor me als ik niet hoef te controleren en beheersen, maar me mag overgeven aan wat er is.
Die echte volledige overgave is iets wat ik van binnen heb geleerd in de lessen
Een ander belangrijk punt: Accepteer ik mezelf echt zoals ik ben ? En dan bedoel ik niet: tevreden zijn over jezelf: ik kan er wel mee door… Maar ECHT accepteren: ook die donkere kanten, mijn manipulatie, egoisme, geilheid, boosheid, woede, arrogantie en slachtofferschap en die er echt laten zijn zonder iets te moeten veranderen. Tijdens verschillende momenten in de cursus was het er : ik kon de woede toelaten, het verdriet , de waanzin en de lach, zomaar
Ik voel me veranderd: Ik voel me zachter, opener, ik voel veel meer vrijheid… en dat gevoel is ook fysiek. Ik voel dat ik meer kan ontvangen: De liefde van mijn kinderen, de warmte van mijn vriendin, de glimlach van een willekeurige vreemde op de straat.
Ik voel me ook meer verbonden met mijn leefwereld om mij heen, kan me openstellen en echt genieten van de natuur en mensen om me heen.
Dat krijg ik simpelweg door het even niet beter te weten, maar door me over te geven aan de lessen en deel te nemen. Ik kan het iedereen aanraden.