tips en de beste wensen

Januari 2017

Allereerst wens ik voor iedereen een liefdevol en bewust 2017. Dat is namelijk iets wat we volgens mij met zijn allen heel hard kunnen gebruiken. Liefde voor onszelf en liefde voor de ander of die nou bruin of blank is, vluchteling of oerhollands, buddhist, moslim, christelijk of atheïst, of whatever.
Geen jij of ik meer, maar jij en ik. 
En zeker ook een bewust jaar, want we kunnen er niet langer omheen, er zijn enorme veranderingen gaande. Kun jij nog net doen alsof er geen global warming is, of het niet de hoogste tijd is om nu voor de aarde te gaan zorgen en gevend te worden naar Haar?
Voor mijn gevoel staat zo’n beetje alles op zijn kop en ik denk dat dat maar goed is ook. 
Het voelt voor mij als het opruimen van een stoffige zolder. Eerst alles eruit en dan is er even overal chaos en puinhoop om dan te kiezen wat gaat er terug en wat niet? Om daarna een schone en opgeruimde zolder te hebben. 
Misschien zitten we nu wel met zijn allen in de puberteit? :) Dat is ook zo’n periode waarbij alles wordt losgelaten wat we hebben geleerd om dan zelf te beslissen wat we nog wel willen en wat niet meer. Ik weet niet of je het nog kan herinneren, maar die puberteit was ook een periode van niet weten waar naartoe of wat je met jezelf aanmoest. Het ene moment blij, het volgende verdrietig. Een tijd vol onzekerheid over wat je nou wilde met de rest van je leven of misschien wist je dat wel, maar hoe daar te komen?..Ook voor ons was 2016 zo’n jaar vol chaos, poeh… De chaos was in 2015 begonnen om ergens in 2016 zijn hoogtepunt te bereiken. Ik heb overal gelezen dat 2017 het jaar is van een nieuw begin. Wat mij betreft helemaal goed en kloppend. Nog (even;) de laatste dingen afronden die in 2016 nog geen voltooiing hebben gehad en dan een verse start. 
In ieder geval is dat voor ons zo met het nieuwe cursuscentrum, FINCA VRIJ
Volgende week wordt er gesloopt (JOEPIE!!), (de chaos), dan wordt de puin opgeruimd (de leegte) om dan een nieuw iets neer te zetten.
Wij hebben er in ieder geval zin in en niet alleen in het nieuwe, maar ook in de sloop en straks de leegte op de plek waar ooit een huis met schuur stond. 
Ik zal foto’s op facebook plaatsen! Ik ben bezig met het maken van een pagina op facebook, Finca Vrij, om daar de voortgang te laten zien en straks ook de plattegronden en plannen van het nieuwe gebouw en dergelijke. Je kunt het nu al volgen (en liken :), al staat er nu nog niet zoveel op.


Tijdens de afgelopen twee jaar is mij regelmatig gevraagd: “Hoe houden jullie het toch vol?” En dan zei ik meestal dat ik dat eigenlijk ook niet precies wist :) 
Nu heb ik maar eens wat dingen op een rijtje gezet, wie weet helpt datgene wat voor mij hielp, ook voor jou!

Wat heeft mij geholpen?
- Mediteren
Spreekt voor zich. Even zitten en mijn aandacht richten op het gevoel van mijn ademhaling in mijn borstkas en buik, werkt elke keer weer wonderen. Mijn ademhaling wordt er dieper van, mijn hoofd leger en rustiger en ik kom vanzelf weer in het hier en in het nu. 
- Ademen, ademen, ademen
Vooral blijven uitademen als ik stress voelde, niets vastzetten door mijn adem vast te houden of oppervlakkig te gaan ademen, maar even lekker diep zuchten en ademen. Werkt direct!
- Loslaten 
Ik deed zeer regelmatig een dynamic meditation van Osho of ging naar een AUM om alles wat ik toch had vastgezet er te laten zijn. Ik heb wat gegild en gesprongen van nijd tijdens een dynamic en wat voelde ik me daarna weer opgelucht. Het was voor mij op een gegeven moment ook de enige manier waarop ik nog ‘normaal’ met bepaalde mensen kon communiceren, dus zonder te ontploffen door alle opgebouwde frustratie en onmacht. 
- Mijn gedachtes niet geloven
Vaak kwamen er gedachtes boven als “dit houdt nooit meer op”, “Komt het nog goed?” etc.. Dat soort gedachten zorgen er alleen maar voor dat ik daar dan allerlei gevoelens bij kreeg waardoor die gedachte alleen maar werd versterkt. Dus ik vroeg mezelf af, klopt deze gedachte? Is het echt waar dat dit nooit meer ophoudt? En natuurlijk was dat niet echt waar, want alles houdt een keer op :) Dat gaf gelijk weer lucht en vooral een opening om weer te zien wat wel goed ging en wat wel af was gekomen. 
- Blije muziek opzetten 
Ik weet van welke muziek ik blij wordt, dus daar heb ik een afspeellijstje van gemaakt en 9 van de 10 keer stond ik op de muziek te dansen voordat er een paar nummers voorbij waren!
- Nietszeggende tv kijken 
Soms zat ik zo vol met van alles en nog wat, dat er gewoon niets meer bij paste, dus geen muziek, geen gedachte en ik al helemaal geen zin had om nog eens te gaan zitten ademen… dan zocht ik een serie op tv waar ik vooral niet al te veel bij hoefde nadenken en ging ik heerlijk een paar afleveringen kijken. Op die manier kon ik dan leeg worden. 
- De natuur in
Ik heb uren en uren in de tuin gezeten, met mijn handen in de grond wroetend. In mijn geval betekende dat na een paar maanden, dagelijkse manden vol met heerlijke, biologische groente, maar al de uren in de tuin waren ook uren waar ik door de natuur werd opgeladen. 
Ook maakte ik dagelijks een rondje door de tuin en keek naar alles wat ik zag. 
Ik zag dan alle kleine veranderingetjes waar ik enorm blij van kon worden, bloemetjes waar die er gisteren nog niet stonden, een klein eikje dat bovenkwam, mini groentjes die toch zeker een halve centimeter groter waren dan de dag daarvoor. En wat voor mij heel erg goed werkt is naar het strand gaan, dat is hier gelukkig maar een paar minuutjes weg. Strand geeft mij nog steeds een instant 'op-vakantie-gevoel’ Heerlijk!
-Tijd maken voor leuke dingen
Mijn buurman had de gevleugelde uitspraak ‘tiet hek tognie’ (tijd heb ik toch niet) en die is erin gebleven. Tijd is er nooit hier, altijd is er iets te doen, dus kunnen we net zo goed wel de zeehonden vrijlating bezoeken of even rustig koffie drinken. Ondertussen hebben we de afgelopen twee jaar zo’n 2000 bomen en struiken geplant, herplant en gesnoeid, een permacultuur groentetuin van 450 m2 aangelegd, het nieuwe huis hebben we zelf van binnen geschilderd, we hebben zelf de trap gemaakt, we hebben een enorme schuur gebouwd, een passerella gemaakt (soort van pergola waar komende zomer groentes in hangen), twee kippenhokken gemaakt en ga zo nog maar even door.. 
- Naar het grote plaatje gaan
Als ik het even niet meer zag zitten doordat er van alles misging of al kapot ging voordat het was gemaakt, dan bedacht ik me waarom we dit allemaal ook alweer zijn begonnen. Door op die manier weg te gaan van de details en naar het grotere geheel te kijken, kwam ik weer in een heel ander perspectief terecht en kon ik me meestal niet meer zo druk maken over dat kleine puntje in het geheel. 
- Dankbaar zijn
Makkelijk gezegd als je het niet voelt, omdat er van alles niet gaat zoals je het zou willen zien, maar ik vind het meestal niet zo moeilijk om me ergens dankbaar over te voelen. Ik hoef alleen maar te gaan kijken naar mijn geweldige kinderen, die allemaal gezond zijn, mijn man die al 32 jaar de liefde van mijn leven is, of het feit dat ik allebei mijn ouders nog heb, ook nog in redelijke gezondheid, wauw… dan voel ik me al zo rijk. 
Of ik kijk naar die rare honden van me, die zo onvoorwaardelijk trouw zijn en laten we niet vergeten vooral überschattig! 

Dus dat zijn mijn tips voor 2017, mocht de chaos jou ook bezoeken! 
En mocht jij één van de weinigen zijn bij wie alles voorspoedig gaat en die geen tegenslag heeft (gehad), laat me dan alsjeblieft weten hoe je dat in godsnaam voor elkaar hebt gekregen!! :)

Veel liefs met een dikke knuffel uit Zeeland
Estrella

 

 

FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed